ZIOŁOWA SAŁATKA Z FASOLKĄ, FETĄ
I MALINAMI
Składniki na 2-3 porcje:
- 200g żółtej fasolki szparagowej
- garść rukoli lub dowolnej sałaty
- 1 szklanka malin
- 1 zielony ogórek
- 1/2 czerwonej cebuli
- 100g fety
- liście/natka świeżej mięty, pietruszki, melisy
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka zmielonego maku
Składniki dressingu wymieszać w kubeczku i odstawić na chwilę.
Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w cienkie piórka. Zioła opłukać, osuszyć i posiekać niezbyt drobno.
Na półmisku rozłożyć rukolę, posypać ogórkiem i cebulą; rozłożyć ugotowaną fasolkę szparagową. Polać połową dressingu. Na wierzch rozsypać maliny, pokruszoną fetę oraz zioła, skropić resztą dressingu. Podawać natychmiast. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: magazyn "GoodFood"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz