sobota, 15 sierpnia 2015

SAŁATKA Z MANGO, BOCZKIEM 

I SZPINAKIEM



Składniki na 3-4 porcje:
  • 4 garście mieszanki różnych sałat
  • 3 garście świeżych liści szpinaku
  • 1 średnia czerwona cebula
  • kawałek boczku
  • odrobina oleju do smażenia
  • 1 mango
  • 3-4 rzodkiewki
  • kawałek sera z niebieską pleśnią   
Składniki dressingu:
  •  1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz
Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni, aż będzie chrupiący. Zdjąć, pozostawiając tłuszcz na patelni, odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić do przestudzenia. Cebulę pokroić w cienkie piórka, wrzucić na patelnię z pozostałym tłuszczem i podsmażyć przez około 2 minuty. 

W międzyczasie mango pokroić na niewielką kostkę, rzodkiewki w półplasterki, a ser pleśniowy pokruszyć lub pokroić w kosteczkę.

Składniki dressingu wlać na patelnię do cebuli, zwiększyć ogień i mieszając, podsmażać całość aż odparuje większość płynu. Odstawić na chwilę do przestudzenia. 

Na półmisku rozłożyć sałatę i liście szpinaku. Polać dressingiem z patelni z cebulką, posypać boczkiem, rzodkiewką i mango. Przemieszać lekko, z wierzchu posypać pokruszonym serem pleśniowym. 
Podawać od razu. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz