SAŁATKA Z MANGO, BOCZKIEM
I SZPINAKIEM
Składniki na 3-4 porcje:
- 4 garście mieszanki różnych sałat
- 3 garście świeżych liści szpinaku
- 1 średnia czerwona cebula
- kawałek boczku
- odrobina oleju do smażenia
- 1 mango
- 3-4 rzodkiewki
- kawałek sera z niebieską pleśnią
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
W międzyczasie mango pokroić na niewielką kostkę, rzodkiewki w półplasterki, a ser pleśniowy pokruszyć lub pokroić w kosteczkę.
Składniki dressingu wlać na patelnię do cebuli, zwiększyć ogień i mieszając, podsmażać całość aż odparuje większość płynu. Odstawić na chwilę do przestudzenia.
Na półmisku rozłożyć sałatę i liście szpinaku. Polać dressingiem z patelni z cebulką, posypać boczkiem, rzodkiewką i mango. Przemieszać lekko, z wierzchu posypać pokruszonym serem pleśniowym.
Podawać od razu. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz