PEPERONATA Z CUKINIĄ
I PIECZARKAMI
Składniki na 2 porcje:
- 1 duża czerwona papryka
- 1/2 strąka żółtej papryki
- 1/2 średniej cukinii
- kilka pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- garść liści bazylii
- olej
- sól, pieprz
- szczypta suszonego oregano
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i czosnek. Lekko osolić i zeszklić. Dodać pieczarki, smażyć na dużym ogniu przez około 3 minuty, mieszając. Gdy pieczarki się zarumienią, ale wciąż będą jędrne, zdjąć je z patelni i wraz z cebulą i czosnkiem przełożyć na talerz.
Na tej samej patelni ponownie rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić papryki i obsmażać przez kilka minut, aż będą średnio miękkie. Delikatnie osolić, zdjąć i odłożyć razem z pieczarkami na talerzu.
Ponownie rozgrzać łyżkę oleju na patelni i wrzucić cukinię, przyprawić oregano. Smażyć 2-3 minuty do miękkości, mieszając. Zdjąć z ognia i dodać do pozostałych warzyw; posypać całość wstążkami bazylii.
Wszystkie warzywa skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem; przemieszać delikatnie. Podawać jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie, w towarzystwie grzanek z masłem czosnkowym. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz