poniedziałek, 31 sierpnia 2015

GOFRY Z OWOCAMI I SOSEM KOKOSOWYM



Składniki na 6 porcji (porcja widoczna na zdjęciu, o średnicy ok. 16cm):

Na ciasto gofrowe:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko (oddzielnie białko i żółtko)   
Na sos kokosowy:
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier (ilość w zależności od preferencji)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do przybrania:
  • dowolne owoce (truskawki, ananas, borówki, jagody itp.)
Przygotować ciasto na gofry: odłożyć białko jajka, a pozostałe składniki zmiksować razem. Białko oddzielnie ubić na sztywną pianę, następnie delikatnie wmieszać do mikstury. 
Gofrownicę rozgrzać, nakładać porcje mieszanki i piec około 3 minuty.

Przygotować sos kokosowy: w małym rondelku zagotować mleko z cukrem, dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszając, gotować kilka minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Gofry polać niewielką ilością sosu, ozdobić świeżymi owocami oraz listkami mięty. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu na ciasto gofrowe: www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz