sobota, 5 września 2015

SZASZŁYKI DROBIOWE Z MASŁEM LIMONKOWYM



Składniki na 6 średnich szaszłyków:
  • 2 duże filety z kurczaka
  • kawałek boczku wędzonego
  • 1 czerwona papryka 
Na marynatę:
  • 3-4 łyżki oleju 
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • sól (raczej spora ilość), pieprz do smaku
Na masło limonkowe:
  • 1/2 kostki masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 dymka posiekana drobno (biała i zielona część)
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry 
  • sól, pieprz
Filety umyć, osuszyć, pokroić na nieduże kawałki zbliżonej wielkości. Boczek pokroić na niezbyt grube kawałki. Z papryki usunąć nasiona, pokroić na kawałki wielkości takiej jak boczek.

Wszystkie składniki marynaty starannie wymieszać, wrzucić do niej kawałki mięsa i odłożyć do lodówki na min. 2 godziny. 

Miękkie masło rozetrzeć w miseczce z pozostałymi składnikami, odłożyć (nie do lodówki!).

Na patyczki do szaszłyków nabijać naprzemiennie mięso, paprykę i boczek. Ułożyć na aluminiowej tacce, położyć tackę na grillu i grillować ok.20-25 minut, często obracając. Od czasu do czasu można smarować szaszłyki pozostałą marynatą. 

Upieczone szaszłyki zdjąć z ognia, posmarować limonkowym masłem. Gdy masełko się rozpuści (po ok. 2-3 minutach), podawać z dowolną sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego! :)
Na zdjęciu powyżej: szaszłyki po upieczeniu i posmarowaniu masełkiem limonkowym.

Inspiracja przepisu: www.shewearsmanyhats.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz