SZASZŁYKI DROBIOWE Z MASŁEM LIMONKOWYM
Składniki na 6 średnich szaszłyków:
- 2 duże filety z kurczaka
- kawałek boczku wędzonego
- 1 czerwona papryka
- 3-4 łyżki oleju
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
- szczypta suszonych płatków chilli
- sól (raczej spora ilość), pieprz do smaku
- 1/2 kostki masła, w temperaturze pokojowej
- 1 dymka posiekana drobno (biała i zielona część)
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- sól, pieprz
Wszystkie składniki marynaty starannie wymieszać, wrzucić do niej kawałki mięsa i odłożyć do lodówki na min. 2 godziny.
Miękkie masło rozetrzeć w miseczce z pozostałymi składnikami, odłożyć (nie do lodówki!).
Na patyczki do szaszłyków nabijać naprzemiennie mięso, paprykę i boczek. Ułożyć na aluminiowej tacce, położyć tackę na grillu i grillować ok.20-25 minut, często obracając. Od czasu do czasu można smarować szaszłyki pozostałą marynatą.
Upieczone szaszłyki zdjąć z ognia, posmarować limonkowym masłem. Gdy masełko się rozpuści (po ok. 2-3 minutach), podawać z dowolną sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego! :)
Na zdjęciu powyżej: szaszłyki po upieczeniu i posmarowaniu masełkiem limonkowym.
Inspiracja przepisu: www.shewearsmanyhats.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz