SZWEDZKIE KLOPSIKI
Składniki na ok. 3 porcje:
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- pół małej bułki/kawałek chleba
- 1,5 szklanki bulionu, podgrzanego
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta suszonego tymianku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany 18% lub kremówki
- olej + masło do smażenia
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, podsmażyć na odrobinie oleju z masłem na złotawy kolor.
W misce umieścić mielone mięso, wrzucić podsmażoną cebulę. Nasączoną bułkę odcisnąć z nadmiaru płynu i dodać do miski. Wsypać gałkę muszkatołową, tymianek, cukier, sól i pieprz oraz dodać surowe jajko. Wszystkie składniki starannie wymieszać dłonią na gładką masę. Dłonie zwilżyć w zimnej wodzie i formować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego, odkładając na talerz.
Na patelni rozgrzać olej z odrobiną masła. Klopsiki smażyć na średnim ogniu, często obracając, około 6-8 minut. Usmażone odkładać na talerz, zachowując tłuszcz po smażeniu na patelni.
W kubeczku wymieszać łyżkę mąki z odrobiną zimnej wody.
Na tej samej patelni mocno podgrzać tłuszcz, dodać emulsję z mąki i wody, krótko przesmażyć mieszając. Wlać resztę bulionu, dokładnie rozmieszać rózgą kuchenną i zagotować. Zmniejszyć ogień, do sosu włożyć usmażone klopsiki i dusić przez około 5 minut. Pod sam koniec wlać śmietanę, zamieszać i zdjąć z ognia.
Podawać z kaszą lub ziemniakami oraz ulubioną surówką. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz