poniedziałek, 21 września 2015

SZWEDZKIE KLOPSIKI



Składniki na ok. 3 porcje:
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • pół małej bułki/kawałek chleba
  • 1,5 szklanki bulionu, podgrzanego
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta suszonego tymianku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany 18% lub kremówki
  • olej + masło do smażenia
 Bułkę lub chleb dokładnie rozdrobnić w palcach na maleńkie kawałeczki, zalać odrobiną bulionu, żeby nasiąkła, odstawić.
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, podsmażyć na odrobinie oleju z masłem na złotawy kolor. 

W misce umieścić mielone mięso, wrzucić podsmażoną cebulę. Nasączoną bułkę odcisnąć z nadmiaru płynu i dodać do miski. Wsypać gałkę muszkatołową, tymianek, cukier, sól i pieprz oraz dodać surowe jajko. Wszystkie składniki starannie wymieszać dłonią na gładką masę. Dłonie zwilżyć w zimnej wodzie i formować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego, odkładając na talerz.

Na patelni rozgrzać olej z odrobiną masła. Klopsiki smażyć na średnim ogniu, często obracając, około 6-8 minut. Usmażone odkładać na talerz, zachowując tłuszcz po smażeniu na patelni. 

W kubeczku wymieszać łyżkę mąki z odrobiną zimnej wody.
Na tej samej patelni mocno podgrzać tłuszcz, dodać emulsję z mąki i wody, krótko przesmażyć mieszając. Wlać resztę bulionu, dokładnie rozmieszać rózgą kuchenną i zagotować. Zmniejszyć ogień, do sosu włożyć usmażone klopsiki i dusić przez około 5 minut. Pod sam koniec wlać śmietanę, zamieszać i zdjąć z ognia.

Podawać z kaszą lub ziemniakami oraz ulubioną surówką. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz