CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI
I CYNAMONEM
Składniki na blaszkę o wym 20x25cm:
- 125g masła w temperaturze pokojowej
- 120g cukru
- 2 jajka
- 180g mąki pszennej tortowej
- 60g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku
- aromat waniliowy
- 90g śmietany 18%
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5kg śliwek
- na lukier: kilka łyżek cukru pudru + odrobina gorącej wody + kilka kropli soku z cytryny
Śliwki umyć, usunąć pestki i przekroić na ćwiartki lub ósemki.
Obydwie mąki, cynamon oraz proszek do pieczenia przesiać razem, przemieszać.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną i gładką masę. Dodawać po jednym jajku (całym) i za każdym razem miksować do połączenia.
Stopniowo dodawać suche składniki na zmianę ze śmietaną, pod koniec wmieszać aromat.
Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać równomiernie ciasto, na wierzchu ułożyć kawałki śliwek. Piec w 170 stopniach przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Przygotować lukier i ozdobić nim ciasto, gdy przestygnie. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz