WYKWINTNA SAŁATKA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, GORGONZOLĄ
I FIGAMI
Składniki na 2 porcje:
- 2-3 plastry szynki parmeńskiej (lub innej szynki długo dojrzewającej), w cieniutkich plastrach
- 2 dojrzałe świeże figi
- kawałek gorgonzoli (najlepiej pikantnej) lub sera z niebieską pleśnią
- 2 garście roszponki
- dymka (zielona część)
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- mała szczypta cukru
Figi umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki lub ósemki. Szynkę parmeńską w plastrach pokroić na szerokie wstążki. Dymkę posiekać (można ukośnie).
Na półmisku ułożyć roszponkę i lekko skropić połową dressingu. Wstążki szynki zawijać w różyczki/ślimaczki/sprężynki i układać na sałacie. Pomiędzy nimi rozłożyć kawałki fig, posypać pokruszoną gorgonzolą oraz posiekaną dymką. Z wierzchu skropić pozostałym dressingiem.
Podawać w temperaturze pokojowej. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz