RYBA W SOSIE POROWO - SEROWYM
Składniki na 2 porcje:
- 300g filetów z ryby o białym, zwartym mięsie (np. dorsza)
- 1-2 pory (głównie biała część)
- kawałeczek żółtego sera
- 1 łyżka masła + odrobina oliwy
- sól, pieprz
- szczypta tymianku
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżki mascarpone lub gęstej śmietany
- kilka listków świeżych ziół (tymianku lub majeranku) do przybrania
W garnku rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić pory, solidnie osolić i podsmażać na średnim ogniu, często mieszając. Dodać suszony tymianek i smażyć do miękkości, około 6-7 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.
Gdy pory będą miękkie, dodać kawałki ryby i dusić pod przykryciem ok. 3 minuty. Po tym czasie przemieszać, delikatnie przewrócić rybę na drugą stronę i dusić kolejne 3-4 minuty, aż ryba będzie miękka. Wyciągnąć łopatką kawałki ryby na talerz.
Do garnka z porami wlać odrobinę wody, zagotować całość przez chwilkę i dodać mascarpone lub śmietanę. Cały czas mieszając, pogotować aż sos zacznie nieco gęstnieć. Zdjąć z ognia, wmieszać starty ser i natychmiast nakładać na talerze. Podawać z rybą ułożoną na wierzchu, skropioną sokiem z limonki oraz przybraną świeżymi ziołami. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz