piątek, 2 października 2015

SAŁATKA Z BOTWINKĄ, SEREM PLEŚNIOWYM I GRZANKAMI MAKOWYMI



Składniki na 2 porcje:
  • 2 garście botwinki (liście + około 3cm łodyżki)
  • 2 garście mieszanki sałat
  • 1-2 garście malin
  • kawałek czerwonej cebuli lub dymki, posiekanej cieniutko
  • kawałek sera z niebieską pleśnią lub fety
  • 2 łyżki ziarenek granatu
  • 1 łyżka oleju do smażenia 
  • świeże zioła - majeranek lub tymianek
Na grzanki:
  • 2 kromki chleba 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżka zmielonego maku
  • szczypta soli gruboziarnistej
Na dressing:
  • 1 łyżeczka dżemu malinowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • pół średniej cebulki, posiekanej w drobną kosteczkę
  • sól, pieprz   
Składniki dressingu wymieszać w małym kubeczku, odstawić. 

Kromki chleba pokroić w niewielką kostkę. W miseczce wymieszać olej, mak i sól; kostki pieczywa obtaczać w tej "marynacie" i smażyć na mocno rozgrzanej patelni, obracając, żeby grzanki równomiernie się zrumieniły. Zdjąć z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Łodyżki botwinki odciąć od liści. Na oddzielnej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić łodyżki i mieszając, podsmażyć około 3-4 minuty, aż lekko zmiękną. Dodać liście botwinki, podsmażać razem nie dłużej niż 1-2 minuty, zdjąć z patelni. 

Na półmisku ułożyć botwinkę i mieszankę sałat, dodać połowę dressingu i lekko przemieszać. Posypać posiekaną cebulką, malinami, ziarenkami granatu i grzankami. Wyłożyć resztę dressingu, posypać pokruszonym serem i listkami świeżych ziół.

Podawać po kilku-kilkunastu minutach, gdy grzanki lekko nasiąkną sosem. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: magazyn "BBC Good Food"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz