SAŁATKA Z BOTWINKĄ, SEREM PLEŚNIOWYM I GRZANKAMI MAKOWYMI
Składniki na 2 porcje:
- 2 garście botwinki (liście + około 3cm łodyżki)
- 2 garście mieszanki sałat
- 1-2 garście malin
- kawałek czerwonej cebuli lub dymki, posiekanej cieniutko
- kawałek sera z niebieską pleśnią lub fety
- 2 łyżki ziarenek granatu
- 1 łyżka oleju do smażenia
- świeże zioła - majeranek lub tymianek
- 2 kromki chleba
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka zmielonego maku
- szczypta soli gruboziarnistej
- 1 łyżeczka dżemu malinowego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka octu winnego
- pół średniej cebulki, posiekanej w drobną kosteczkę
- sól, pieprz
Kromki chleba pokroić w niewielką kostkę. W miseczce wymieszać olej, mak i sól; kostki pieczywa obtaczać w tej "marynacie" i smażyć na mocno rozgrzanej patelni, obracając, żeby grzanki równomiernie się zrumieniły. Zdjąć z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Łodyżki botwinki odciąć od liści. Na oddzielnej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić łodyżki i mieszając, podsmażyć około 3-4 minuty, aż lekko zmiękną. Dodać liście botwinki, podsmażać razem nie dłużej niż 1-2 minuty, zdjąć z patelni.
Na półmisku ułożyć botwinkę i mieszankę sałat, dodać połowę dressingu i lekko przemieszać. Posypać posiekaną cebulką, malinami, ziarenkami granatu i grzankami. Wyłożyć resztę dressingu, posypać pokruszonym serem i listkami świeżych ziół.
Podawać po kilku-kilkunastu minutach, gdy grzanki lekko nasiąkną sosem. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: magazyn "BBC Good Food"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz