wtorek, 6 października 2015

UDKA PIECZONE Z CEBULĄ I FIGAMI



Składniki na 3 porcje:
  • 3 udka z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 2-3 świeże figi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • natka pietruszki
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • suszony majeranek lub rozmaryn
Udka z kurczaka opłukać, osuszyć i usunąć skórę. Cebule pokroić na kawałki (ósemki), figi przekroić na ćwiartki. Czosnek rozgnieść lub drobniutko posiekać. Cytrynę pokroić na niewielkie cząstki.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.

W misce wymieszać olej, sos sojowy, czosnek, sól i pieprz oraz majeranek. Do marynaty wycisnąć trochę soku z jednej cząstki cytryny. Udka natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na co najmniej 15 minut.

Naczynie żaroodporne lub blaszkę skropić odrobiną oleju, ułożyć w nim udka i wokół nich rozłożyć kawałki cebuli oraz cytryny. Wstawić bez przykrywania do piekarnika na około 30 minut.
Po upływie tego czasu udka obrócić, pomiędzy nimi ułożyć ćwiartki fig i piec kolejne 30 minut. 

Po wyciągnięciu naczynia z piekarnika, przełożyć udka na półmisek, wokół rozłożyć upieczone kawałki fig i cebuli, można dodać kilka kawałków upieczonej cytryny do wyciśnięcia bezpośrednio na talerzu. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać natychmiast. Smacznego! :)


Inspiracja przepisu: www.food.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz