UDKA PIECZONE Z CEBULĄ I FIGAMI
Składniki na 3 porcje:
- 3 udka z kurczaka
- 2 duże cebule
- 2-3 świeże figi
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- natka pietruszki
- 3-4 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- suszony majeranek lub rozmaryn
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
W misce wymieszać olej, sos sojowy, czosnek, sól i pieprz oraz majeranek. Do marynaty wycisnąć trochę soku z jednej cząstki cytryny. Udka natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na co najmniej 15 minut.
Naczynie żaroodporne lub blaszkę skropić odrobiną oleju, ułożyć w nim udka i wokół nich rozłożyć kawałki cebuli oraz cytryny. Wstawić bez przykrywania do piekarnika na około 30 minut.
Po upływie tego czasu udka obrócić, pomiędzy nimi ułożyć ćwiartki fig i piec kolejne 30 minut.
Po wyciągnięciu naczynia z piekarnika, przełożyć udka na półmisek, wokół rozłożyć upieczone kawałki fig i cebuli, można dodać kilka kawałków upieczonej cytryny do wyciśnięcia bezpośrednio na talerzu. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać natychmiast. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.food.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz