MAKARON PO TAJSKU Z CUKINIĄ
Składniki na 2 porcje:
- 2 porcje makaronu do dań azjatyckich (np. Mie) lub wstążki
- 1 nieduża cukinia
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- dymka lub zwykła cebula
- 1 łyżeczka sezamu lub mieszanki przypraw azjatyckich
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki bulionu
- 1 łyżeczka pasty curry
Cukinię pokroić w niezbyt grube półplasterki. Cebulkę drobno posiekać, odkładając troszkę do ozdoby.
Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić cukinię. Smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty, obracając w trakcie. Zdjąć z ognia, przełożyć na talerz i lekko osolić.
Na tą samą patelnię wlać sos tajski, zagotować, zmniejszyć ogień. Dodać posiekaną cebulkę, mieszając poddusić przez 1 minutę, zdjąć z ognia.
Do sosu na patelni dodać makaron, wymieszać, aż składniki się połączą. Przełożyć na talerz, dodać cukinię i posypać resztą dymki. Ozdobić świeżą miętą i posypać sezamem. Podawać natychmiast. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.juliasalbum.com
Mmmmm wygląda obłędnie! Na pewno wykorzystam przepis ale z dodatkiem jakiegoś mięska :)
OdpowiedzUsuń