FALAFELE - KOTLECIKI Z CIECIERZYCY
Składniki na 2 porcje:
- 400g ciecierzycy z puszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- duża szczypta mielonego kminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- mała szczypta chilli
- natka kolendry lub pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 mały jogurt naturalny gęsty
- trochę soku z cytryny
- sól, pieprz
- szczypta ziół prowansalskich
Ciecierzycę odsączyć, dodać do niej kmin oraz kolendrę i chilli, sok z cytryny i szczyptę soli. Zmiksować na gładką masę. Czosnek i cebulę posiekać w kosteczkę. Natkę posiekać bardzo drobno. Do masy z ciecierzycy i przypraw dodać pozostałe składniki (oprócz oleju), wymieszać ręcznie, spróbować i ewentualnie dodać sól i pieprz.
Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej, zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kuleczki i wrzucać na patelnię. Smażyć na średnim ogniu, często obracając w trakcie, przez około 5 minut.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosem jogurtowym i sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz