SERNIK Z FIGAMI I MANGO
Składniki na tortownicę o średnicy ok.22 cm:
- 60g masła (prosto z lodówki, pokrojonego w kosteczkę)
- 2 łyżki cukru
- 1/2 jajka
- 100g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając około 2cm papieru na zewnątrz, poza obręcz. Zagniecione ciasto wyłożyć na spód, palcami wylepić dokładnie całe dno oraz boki do wysokości około 1-1,5cm. Wstawić tortownicę do lodówki na ok. 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić tortownicę i piec około 15-20 minut, na złoto-brązowy kolor.
Na masę serową:
- 500g twarogu (np. tłusty lub półtłusty, zmielonego dwukrotnie)
- 250g mascarpone
- 1/2 szklanki cukru
- 50g budyniu w proszku (o smaku śmietankowym lub waniliowym)
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
Na wierzch:
- 3-4 świeże figi
- 1/4 dojrzałego mango
- 1 łyżka miodu płynnego
- listki świeżej mięty
Przechowywać w lodówce. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz