środa, 14 października 2015

SERNIK Z FIGAMI I MANGO



Składniki na tortownicę o średnicy ok.22 cm:
  • 60g masła (prosto z lodówki, pokrojonego w kosteczkę)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 jajka
  • 100g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Powyższe składniki - oprócz jajka - wymieszać w misce, rozcierając masło aż powstanie kruszonka (nie za długo!). Dodać jajko, szybko zagnieść dłońmi na gładką masę. 
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając około 2cm papieru na zewnątrz, poza obręcz. Zagniecione ciasto wyłożyć na spód, palcami wylepić dokładnie całe dno oraz boki do wysokości około 1-1,5cm. Wstawić tortownicę do lodówki na ok. 15 minut. 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić tortownicę i piec około 15-20 minut, na złoto-brązowy kolor. 

Na masę serową:
  • 500g twarogu (np. tłusty lub półtłusty, zmielonego dwukrotnie)
  • 250g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50g budyniu w proszku (o smaku śmietankowym lub waniliowym)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
Wszystkie składniki masy serowej - oprócz jajka - zmiksować razem. Dodać jajko i jeszcze chwilę miksować, do połączenia składników. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i wstawić do piekarnika (nadal 180 stopni). Piec około 30-35 minut (masa powinna się ściąć, ale nie przesuszyć). Wyjąć sernik i całkowicie wystudzić.

Na wierzch:
  • 3-4 świeże figi
  • 1/4 dojrzałego mango
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • listki świeżej mięty
Figi opłukać, przekroić na ćwiartki lub ósemki. Mango rozgnieść lekko widelcem, zachowując sok. Na sernik wyłożyć mus z mango, lekko rozsmarować po wierzchu. Ułożyć kawałki fig, polać pozostałym sokiem z mango oraz łyżką miodu. Ozdobić listkami mięty. 
Przechowywać w lodówce. Smacznego! :)


Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz