sobota, 24 października 2015

KIEŁBASKI ZAPIEKANE Z DYNIĄ



Składniki na 2 porcje:
  • 2 większe kawałki kiełbasy lub 4 małe
  • 1/2 średniej dyni 
  • 1-2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, kminek mielony
  • około 1 szklanki dowolnego sosu pieczeniowego
  • świeże zioła, np. majeranek lub natka pietruszki
 Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym bez przykrywki wlać olej. Kiełbasę pokroić na mniej więcej równe kawałki, dowolnej wielkości. Dynię umyć, pokroić na kawałki (najlepiej tej samej wielkości co kiełbasa), obrać ze skórki i usunąć miękki miąższ z pestkami. Cebule pokroić na ćwiartki lub mniejsze cząstki.

Kawałki kiełbasy, dyni i cebuli ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przyprawić solą i pieprzem, posypać zmielonym kminkiem. Wstawić do piekarnika na 25 minut. 
W międzyczasie podgrzać sos. Po upływie tamtych 25 minut wyjąć naczynie, sosem polać podpieczone kiełbaski z dynią, wstawić ponownie do piekarnika, na około 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika doprawić solą (w razie potrzeby) i posypać świeżymi ziołami. Podawać gorące, z dodatkiem sałaty lub innej zieleniny. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.bbcgoodfood.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz