JESIENNE DANIE JEDNOGARNKOWE
z KURCZAKIEM i WARZYWAMI
Składniki na 2 porcje:
- 2 udka z kurczaka
- 1/2 batata
- 1/2 strąka żółtej papryki
- 6 pieczarek
- 6 brukselek
- 1 czerwona cebula
- 1 biała cebula
- 1 średnia marchewka
- 1/2 jabłka
- 3 ząbki czosnku
- kilka łyżek oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka suszonej szałwii
- 1 łyżka suszonego majeranku
- szczypta suszonego tymianku
- sól, pieprz
- świeże listki bazylii lub rukoli, natka pietruszki
Cebule obrać, pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać, lekko zgnieść i każdy ząbek przekroić na pół. Marchew obrać i pokroić na grube plasterki. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na duże kawałki. Batata obrać i pokroić w niewielkie cząstki. Jabłka nie obierać, tylko pokroić na grube słupki. Brukselkę umyć i przekroić każdą na pół. Pieczarki delikatnie oczyścić, nie odkrawać nóżki, przekroić wzdłuż na połówki.
Wszystkie warzywa dodać do marynaty i delikatnie przemieszać dłońmi, żeby się nie rozpadły. Brytfannę lub blaszkę z wysokim brzegiem lekko natrzeć olejem. Ułożyć w niej udka wraz z pokrojonymi warzywami i marynatą, rozłożyć je w miarę równomiernie.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut, bez przykrywania, bez mieszania czy obracania. Upieczone warzywa powinny być miękkie i zrumienione, a kurczak wypieczony lecz nie przesuszony. Wyjąć blaszkę, na wierzchu rozsypać natkę pietruszki lub pojedyncze listki rukoli. Podawać natychmiast. Smacznego! :)
No to próbujemy :)
OdpowiedzUsuńZjedzone...:) Zamiast brukselki był burak, zamiast żółtej papryki czerwona, dodałam tez ziemniaki. Było pyszne :)
OdpowiedzUsuńaaaa i zamiast udka była pierś ;)
OdpowiedzUsuńSuper, że smakowało :) ja uwielbiam takie dania z piekarnika :)
OdpowiedzUsuń