CURRY Z DYNIĄ, CIECIERZYCĄ
I SZPINAKIEM
Składniki na 2-3 porcje:
- 1 mała puszka ciecierzycy
- 1 mała dynia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu
- duża garść świeżych liści szpinaku
- 1 marchew
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta imbiru
- mała szczypta suszonych płatków chilli
- sól, pieprz
- kilka łyżek śmietany 18% lub 30%
W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać czosnek, marchew i przyprawy. Mieszając, podsmażać na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Dodać dynię i ciecierzycę, wlać bulion i zagotować całość. Zmniejszyć ogień, gotować przez około 15 minut, mieszając i w razie potrzeby podlewając niewielką ilością wody. Doprawić do smaku według uznania. Gdy ciecierzyca będzie miękka, a danie nabierze lekko gęstej konsystencji, wlać śmietanę, zamieszać, pogotować jeszcze przez 1-2 minuty na małym ogniu i zdjąć z ognia. Dodać liście szpinaku, wmieszać je do curry i odstawić na chwilę, żeby nieco zmiękły. Podawać gorące, ozdobione małym listkiem szpinaku lub natką pietruszki. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz