SAŁATKA Z ŁOSOSIA I PIECZONYCH BURAKÓW
Składniki na 2 porcje:
- 50-80g wędzonego łososia
- 2 nieduże buraki
- 2 garście roszponki lub rukoli
- garść kiełków rzodkiewki lub kawałeczek pora (jasna część)
- odrobina suszonych płatków chilli (opcjonalnie)
- 50g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- kawałeczek sera z niebieską pleśnią
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka miodu (tylko jeśli buraki po upieczeniu okażą się mało słodkie)
W międzyczasie przygotować dressing w kubeczku - ser Blue Cheese pokruszyć drobno i wymieszać/rozetrzeć z pozostałymi składnikami. Odstawić, żeby się smaki przegryzły.
Upieczone i obrane buraki pokroić w półplasterki. Wędzonego łososia pokroić na niewielkie kawałki. Jeśli używamy pora, pokroić go w cieniutkie półplasterki. Na półmisku ułożyć kolejno warstwami roszponkę, buraki, łososia oraz por lub kiełki rzodkiewki. Dodać dressing osobno lub polać fantazyjnie pomiędzy burakami a łososiem. Można posypać płatkami chilli dla zaostrzenia smaku.
Pomysł - Bonus:
Te same składniki wymieszać z dressingiem i zastosować jako nadzienie do naleśników. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz