PULPECIKI MIĘSNE W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki na 2-3 porcje:
- 400g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 szklanka bulionu mięsnego
- 1 szklanka passaty z pomidorów lub soku z pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 1/2 małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 małe jajko
- 1-2 łyżki bułki tartej (ilość zależy od pożądanej konsystencji masy mięsnej)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru
- olej do smażenia
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 łyżeczka mąki
Na patelni rozgrzać olej, smażyć pulpeciki przez 3 minuty, często obracając. Odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu.
W międzyczasie w większym garnku zagotować bulion. Włożyć do niego pulpeciki i gotować przez 2-3 minuty. Dolać passatę z pomidorów, dodać koncentrat, cukier, cynamon, starannie zamieszać i gotować na małym ogniu przez kolejne 5-7 minut, często mieszając.
W kubeczku rozprowadzić łyżeczkę mąki w odrobinie zimnej wody, dokładnie aby nie powstały grudki. Powoli wlewać do sosu, dokładnie mieszając. Podgotować chwilkę, zdjąć z ognia. Dodać łyżkę śmietany, zamieszać ponownie.
Pulpeciki w sosie pomidorowym podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem spaghetti, posypane listkami świeżych ziół. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz