poniedziałek, 23 listopada 2015

PULPECIKI MIĘSNE W SOSIE POMIDOROWYM



Składniki na 2-3 porcje:
  • 400g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 szklanka bulionu mięsnego
  • 1 szklanka passaty z pomidorów lub soku z pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 małe jajko
  • 1-2 łyżki bułki tartej (ilość zależy od pożądanej konsystencji masy mięsnej)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
Mięso mielone umieścić w misce, dodać posiekaną drobno cebulę i oba ząbki czosnku. Dodać natkę, sos sojowy, doprawić solą i pieprzem (smak powinien być mocno wyrazisty). Wbić jajko, wyrobić masę ręcznie do połączenia składników. W razie potrzeby dodać bułkę tartą, jeśli masa jest zbyt rzadka. Zwilżyć dłonie zimną wodą i formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, odkładając je na talerz. 
Na patelni rozgrzać olej, smażyć pulpeciki przez 3 minuty, często obracając. Odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu. 

W międzyczasie w większym garnku zagotować bulion. Włożyć do niego pulpeciki i gotować przez 2-3 minuty. Dolać passatę z pomidorów, dodać koncentrat, cukier, cynamon, starannie zamieszać i gotować na małym ogniu przez kolejne 5-7 minut, często mieszając. 
W kubeczku rozprowadzić łyżeczkę mąki w odrobinie zimnej wody, dokładnie aby nie powstały grudki. Powoli wlewać do sosu, dokładnie mieszając. Podgotować chwilkę, zdjąć z ognia. Dodać łyżkę śmietany, zamieszać ponownie. 

Pulpeciki w sosie pomidorowym podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem spaghetti, posypane listkami świeżych ziół. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz