CURRY Z DORSZEM
Składniki na 3 porcje:
- 0,5kg filetu z dorsza
- olej do smażenia
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży pomidor
- 1 łyżeczka sproszkowanego curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- mała szczypta suszonych płatków chilli
- sól, pieprz do smaku
- odrobina soku z cytryny
- świeża kolendra lub natka pietruszki
W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę z czosnkiem, lekko osolić i mieszając, podsmażyć do miękkości. Dodać curry, kurkumę i wlać mleko kokosowe, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod częściowym przykryciem około 5-7 minut.
Przyprawić odrobiną soli i pieprzem, sokiem z cytryny oraz chilli. Włożyć kawałki surowego dorsza tak, aby był całkowicie zanurzony w sosie. Gotować przez 2 minuty, po czym dołożyć kawałeczki pomidora i już nie mieszając gotować całość na małym ogniu około 5-7 minut.
Podawać gorące lub w temperaturze pokojowej, posypane siekaną natką lub kolendrą, w towarzystwie ryżu lub ziemniaków. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz