czwartek, 27 sierpnia 2015

LETNIA ZUPA WARZYWNA


Składniki na 3-4 porcje:
  • 1 mała cukinia lub pół dużej
  • 1 średni słodki ziemniak (można zastąpić dwoma zwykłymi)
  • garść żółtej fasolki szparagowej
  • 1 średnia marchewka
  • 3 dojrzałe pomidory (np. odmiana lima)
  • 1 duża cebula
  • gałązka selera (liście)
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
Cebulę pokroić w kostkę, obrany ziemniak w średnią kostkę,a marchewkę w plasterki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, przekroić na ćwiartki i  łyżeczką usunąć pesteczki. Fasolkę szparagową umyć i odciąć końcówki, każdy strąk przekroić na 3 części. Bulion podgrzać.

W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć do zeszklenia. Dodać ziemniaka, marchewkę oraz kurkumę i mieszając, podsmażać około 2 minut na średnim ogniu. Wlać bulion, dodać cukinię i fasolkę szparagową, zagotować. Po kilku minutach dorzucić pomidory, doprawić pieprzem (ewentualnie solą) i gotować na średnim ogniu około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać kilka listków selera. 
Podawać ozdobione świeżymi listkami bazylii lub natką pietruszki. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz