LETNIA ZUPA WARZYWNA
Składniki na 3-4 porcje:
- 1 mała cukinia lub pół dużej
- 1 średni słodki ziemniak (można zastąpić dwoma zwykłymi)
- garść żółtej fasolki szparagowej
- 1 średnia marchewka
- 3 dojrzałe pomidory (np. odmiana lima)
- 1 duża cebula
- gałązka selera (liście)
- 2 szklanki bulionu
- 1 łyżeczka kurkumy
- pieprz
- 1 łyżka oleju
W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć do zeszklenia. Dodać ziemniaka, marchewkę oraz kurkumę i mieszając, podsmażać około 2 minut na średnim ogniu. Wlać bulion, dodać cukinię i fasolkę szparagową, zagotować. Po kilku minutach dorzucić pomidory, doprawić pieprzem (ewentualnie solą) i gotować na średnim ogniu około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać kilka listków selera.
Podawać ozdobione świeżymi listkami bazylii lub natką pietruszki. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz