SAŁATKA Z KURCZAKIEM, TRUSKAWKAMI I SZPINAKIEM
Składniki na 2 porcje:
- 1 mały filet z kurczaka
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 2 garście świeżego szpinaku baby
- 10-12 truskawek
- 6-8 pomidorków cherry
- 1/4 czerwonej cebuli
- garść kaparów
- 2-3 łyżki mieszanki Mix Ziaren do Sałatek Bakal (dostępne w Biedronce) lub sezamu jasnego i czarnego
- olej
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- sól, pieprz
Wszystkie składniki dressingu wymieszać w kubeczku, odstawić. Filet z kurczaka oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na łyżce oleju. Ostudzić, pokroić na wąskie paseczki / kawałki.
Pomidorki cherry przekroić na pół lub na ćwiartki, truskawki na małe kawałki lub plasterki. Czerwoną cebulę pokroić na cieniutkie piórka, sałatę lodową porwać na niewielkie kawałki.
Na półmisku rozłożyć sałatę i szpinak, posypać kaparami. Wyłożyć kawałeczki kurczaka, truskawki oraz pomidorki. Polać dressingiem, rozsypać czerwoną cebulę oraz mieszankę ziaren lub sezam. Podawać po kilku minutach, gdy smaki się przegryzą. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: sałatka wg pomysłu Pauliny z kawiarni Pan Kejk w Tarnowskich Górach :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz