MINI SZASZŁYKI CAPRESE
Z KARMELIZOWANYCH POMIDORKÓW
Składniki na 2 porcje:
- 10-12 pomidorków koktajlowych/cherry
- 1 mozzarella
- kawałek żółtej papryki lub kilka oliwek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego (lub 1 łyżeczka kremu balsamicznego)
- szczypiorek, świeża bazylia
- gruboziarnista sól, świeżo zmielony pieprz
- kiełki lub sałata do podania
Patelnię z nieprzywierającym dnem rozgrzać na średnim ogniu. Wsypać łyżkę cukru i delikatnie mieszając, poczekać aż cukier zacznie się rozpuszczać (około kilka-kilkanaście sekund). Gdy tylko zacznie się rozpuszczać, zmniejszyć ogień i wrzucić pomidorki. Skropić je octem lub kremem balsamicznym. Obracać pomidorki na patelni, żeby równomiernie pokryły się powstałym karmelem. Po kilku minutach, gdy pomidorki zaczną lekko mięknąć i skórka zacznie na nich pękać, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
Pomidorki przekroić na pół (najlepiej w miejscu gdzie pękła skórka), nadziewać na patyczki do szaszłyków lub wykałaczki na przemian z kółeczkami mozzarelli; każdą porcję zakończyć papryką lub połówką oliwki. Posypać szczypiorkiem i świeżymi listkami bazylii.
Tuż przed podaniem doprawić solą i pieprzem, układać na warstwie kiełków lub sałacie. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz