piątek, 18 marca 2016

MINI SZASZŁYKI CAPRESE 

Z KARMELIZOWANYCH POMIDORKÓW



Składniki na 2 porcje:
  • 10-12 pomidorków koktajlowych/cherry
  • 1 mozzarella
  • kawałek żółtej papryki lub kilka oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego (lub 1 łyżeczka kremu balsamicznego)
  • szczypiorek, świeża bazylia
  • gruboziarnista sól, świeżo zmielony pieprz
  • kiełki lub sałata do podania  
 Paprykę pokroić na małe kawałeczki, oliwki na pół. Mozzarellę pokroić na plastry grubości ok. 1cm, następnie wykrawać w każdym plastrze małe kółeczka, wielkością zbliżone do średnicy pomidorków. Szczypiorek posiekać.


Patelnię z nieprzywierającym dnem rozgrzać na średnim ogniu. Wsypać łyżkę cukru i delikatnie mieszając, poczekać aż cukier zacznie się rozpuszczać (około kilka-kilkanaście sekund). Gdy tylko zacznie się rozpuszczać, zmniejszyć ogień i wrzucić pomidorki. Skropić je octem lub kremem balsamicznym. Obracać pomidorki na patelni, żeby równomiernie pokryły się powstałym karmelem. Po kilku minutach, gdy pomidorki zaczną lekko mięknąć i skórka zacznie na nich pękać, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.




Pomidorki przekroić na pół (najlepiej w miejscu gdzie pękła skórka), nadziewać na patyczki do szaszłyków lub wykałaczki na przemian z kółeczkami mozzarelli; każdą porcję zakończyć papryką lub połówką oliwki. Posypać szczypiorkiem i świeżymi listkami bazylii. 
Tuż przed podaniem doprawić solą i pieprzem, układać na warstwie kiełków lub sałacie. Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz