SAŁATKA OBIADOWA ZE SZPINAKIEM
I POMIDORAMI
Składniki na 2 porcje:
- 4 garście świeżych liści szpinaku
- kawałek pora (biała część, dł. ok.8-10cm)
- 5-6 rzodkiewek
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- świeże zioła - szczypiorek, pietruszka, kiełki rzeżuchy
- 2 łyżeczki masła + 1 łyżeczka oleju
- sól, pieprz
Na dużej patelni rozgrzać olej i 1 łyżeczkę masła. Od razu wrzucić liście szpinaku (jeśli patelnia nie jest dość duża, lepiej zrobić to w dwóch turach) i delikatnie osolić. Cały czas mieszając, podsmażać szpinak około 1-2 minut. Zdjąć z patelni i przełożyć na durszlak, żeby odsączyć z soków.
Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżeczkę masła. Wrzucić pokrojony por, przyprawić solą i pieprzem , dusić na średnim ogniu około 3 minuty. Dodać rzodkiewki, mieszać i podsmażać kolejne 3 minuty. Pod koniec dodać pomidorki koktajlowe , znów mieszać i podsmażać około 2 minuty, aż pomidorki lekko zmiękną. Zdjąć z ognia.
Warzywa przełożyć do miski, dodać odsączony szpinak i posypać posiekanymi ziołami, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu, jako dodatek do obiadu. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz