ŁOSOŚ SMAŻONY Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ
Składniki na 2 porcje:
- filet z łososia (ok.450g) ze skórą
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- sok z cytryny/limonki
Patelnię teflonową rozgrzać bez użycia oleju, suchą. Gdy będzie gorąca, położyć na niej łososia skórą do dołu. Nie ruszać, nie przesuwać, nie obracać, żeby skórka się nie uszkodziła. Po minucie zmniejszyć ogień pod patelnią do połowy i smażyć jeszcze kolejne 3 minuty. Kolor mięsa łososia powinien zmienić się z ciemnoróżowego na jasny, prawie biały, do połowy wysokości filetu.
Odwrócić łopatką na drugą stronę i dalej smażyć przez około 2-3 minuty.
Zdjąć z patelni, odłożyć na talerz, oprószyć solą i pieprzem i odstawić na chwilę, żeby doszedł. Podawać z cząstkami cytryny/limonki lub skropić sokiem z cytryny przed podaniem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz