poniedziałek, 18 kwietnia 2016

FILET Z KURCZAKA BALSAMICO 

Z PIECZARKAMI




Składniki na 2 porcje:
  • 1 filet z kurczaka
  • 4 duże pieczarki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta tymianku
  • sól, pieprz
Filet pokroić na plastry o grubości ok. 1,5cm. Pieczarki oczyścić i pokroić w cząstki, zachowując nóżki grzybów. Czosnek drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, ułożyć plastry mięsa i na średnim ogniu smażyć z obu stron, aż mięso się mocno zarumieni. Zdjąć na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju, wrzucić pieczarki i na dużym ogniu szybko obsmażać, często obracając, aż się zrumienią. Zmniejszyć ogień do połowy, dodać posiekany czosnek i smażyć razem przez minutę. 
Wlać bulion lub wodę, zagotować całość. Dodać ocet balsamiczny, miód i tymianek. Na średnim ogniu dusić przez 3 minuty, po czym dodać usmażone wcześniej mięso. Na niewielkim ogniu dusić około 8-10 minut, aż odparuje większość płynu i utworzy się naturalnie gęsty sos. 

Podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Smacznego! :)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz