FILET Z KURCZAKA BALSAMICO
Z PIECZARKAMI
Składniki na 2 porcje:
- 1 filet z kurczaka
- 4 duże pieczarki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki bulionu lub wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta tymianku
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, ułożyć plastry mięsa i na średnim ogniu smażyć z obu stron, aż mięso się mocno zarumieni. Zdjąć na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju, wrzucić pieczarki i na dużym ogniu szybko obsmażać, często obracając, aż się zrumienią. Zmniejszyć ogień do połowy, dodać posiekany czosnek i smażyć razem przez minutę.
Wlać bulion lub wodę, zagotować całość. Dodać ocet balsamiczny, miód i tymianek. Na średnim ogniu dusić przez 3 minuty, po czym dodać usmażone wcześniej mięso. Na niewielkim ogniu dusić około 8-10 minut, aż odparuje większość płynu i utworzy się naturalnie gęsty sos.
Podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz