piątek, 22 kwietnia 2016

POLĘDWICZKI W SOSIE RABARBAROWYM





Składniki na 2 porcje:
  • 1 średnia polędwiczka wieprzowa
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Polędwiczki umyć, osuszyć, ostrym nożem odkroić cieniutko białe błony zewnętrzne, pokroić na plastry o grubości ok.1,5cm.
Rabarbar opłukać, jeśli jest młody od razu pokroić na małe kawałki (ok.2cm). Jeśli jest bardziej rozrośnięty najpierw obieraczką zdjąć długie, cienkie włókna i odciąć suche końcówki, potem pokroić.

Do rondelka wlać łyżkę wody, wrzucić kawałki rabarbaru. Dodać cukier i miód, zagotować. Po minucie zmniejszyć ogień, dodać ocet balsamiczny i smażyć, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 10 minut. Rabarbar powinien puścić sporo soku, więc nie należy dodawać wody. Gdy zmięknie, przyprawić solą i pieprzem.

W międzyczasie polędwiczki oprószyć solą i pieprzem. Na patelni mocno rozgrzać łyżkę oleju i ułożyć plastry polędwiczki. Na dużym ogniu smażyć je z jednej strony, aż będą mocno zrumienione (około 2-3 minuty). Wtedy nieco zmniejszyć ogień, obrócić je na drugą stronę i smażyć znów do zrumienienia. Zdjąć je na talerz, przykryć drugim talerzem i zostawić na kilka minut, żeby doszły. Soki z patelni po smażeniu mięsa dolać do sosu rabarbarowego, wymieszać.



Na talerz nałożyć porcję sosu rabarbarowego, na wierzch położyć plastry polędwiczki. Wykończyć kapką sosu i świeżym listkiem rukoli, bazylii lub pietruszki. Smacznego! :)




Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.com



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz