PIECZONE BATATY Z SOSEM JOGURTOWO-SEROWYM
Składniki na 2 porcje:
- jeden duży batat (ok. 0,5 kg)
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- szczypta czosnku granulowanego
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- szczypta suszonych płatków chilli
- łyżka posiekanych świeżych ziół - natka pietruszki, szczypiorek lub tymianek
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- kawałeczek sera z niebieską pleśnią Blue Cheese
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotować sos: ser pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć do kubeczka, dodać jogurt i przyprawy oraz sok z cytryny. Wymieszać, rozcierając ser widelcem. Odstawić na później.
Bataty obrać, pokroić w dużą kostkę (ok. 2x2cm). W głębokim talerzu wymieszać olej z solą i pieprzem, cząstki batatów obtaczać w oleju i wyłożyć na blaszce, pojedynczą warstwą.
Wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, po czym obrócić je/przemieszać i piec kolejne 10-12 minut. Upieczone bataty wyjąć, posypać granulowanym czosnkiem i suszonymi płatkami chilli, skropić sokiem z cytryny i przemieszać lekko.
Podawać posypane świeżymi ziołami, w towarzystwie sosu jogurtowo-serowego. Są świetnym dodatkiem do pieczonych mięs lub ryby, również jako samodzielne danie (wówczas sugeruję podwojenie ilości składników! :) )
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz