czwartek, 14 kwietnia 2016

CURRY Z CUKINIĄ I KURCZAKIEM



Składniki na 3 porcje:
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 małe cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek selera (korzeń, można pominąć)
  • garść liści szpinaku (można pominąć)
  • 2 szklanki mleka kokosowego lub 3/4 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta suszonej trawy cytrynowej
  • świeża kolendra lub natka pietruszki
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
Seler pokroić w cieniutką zapałkę. Paprykę i cukinię umyć, osuszyć i pokroić na niewielkie cząstki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. 
Mięso pokroić na nieduże kawałki, im mniejsze tym wyjdą delikatniejsze.

W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i na dość dużym ogniu podsmażyć aż się lekko zrumieni. Mięso przełożyć na talerz. Do garnka dodać jeszcze jedną łyżkę oleju, wrzucić cebulę i na średnim ogniu podsmażać, mieszając aż się zeszkli. Dodać czosnek, lekko osolić i smażyć jeszcze minutę. Zmniejszyć ogień, dodać paprykę i seler. Wciąż mieszając, smażyć około 3 minuty. 

Dodać wszystkie przyprawy (oprócz soli i kolendry), zalać mlekiem kokosowym. Dusić pod częściowym przykryciem przez 5-7 minut. Po tym czasie dodać cukinię oraz podsmażonego kurczaka i ewentualnie dosolić do smaku. Gotować całość kolejne 10-15 minut, w razie potrzeby rozrzedzając odrobiną wody. Pod koniec można dodać liście szpinaku, na około 3 minuty. 

Podawać posypane kolendrą lub pietruszką, z dodatkiem ryżu, ziemniaków lub pieczywa. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz