CURRY Z CUKINIĄ I KURCZAKIEM
Składniki na 3 porcje:
- 1 filet z kurczaka
- 2 małe cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek selera (korzeń, można pominąć)
- garść liści szpinaku (można pominąć)
- 2 szklanki mleka kokosowego lub 3/4 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta suszonej trawy cytrynowej
- świeża kolendra lub natka pietruszki
- sól do smaku
- olej do smażenia
Mięso pokroić na nieduże kawałki, im mniejsze tym wyjdą delikatniejsze.
W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i na dość dużym ogniu podsmażyć aż się lekko zrumieni. Mięso przełożyć na talerz. Do garnka dodać jeszcze jedną łyżkę oleju, wrzucić cebulę i na średnim ogniu podsmażać, mieszając aż się zeszkli. Dodać czosnek, lekko osolić i smażyć jeszcze minutę. Zmniejszyć ogień, dodać paprykę i seler. Wciąż mieszając, smażyć około 3 minuty.
Dodać wszystkie przyprawy (oprócz soli i kolendry), zalać mlekiem kokosowym. Dusić pod częściowym przykryciem przez 5-7 minut. Po tym czasie dodać cukinię oraz podsmażonego kurczaka i ewentualnie dosolić do smaku. Gotować całość kolejne 10-15 minut, w razie potrzeby rozrzedzając odrobiną wody. Pod koniec można dodać liście szpinaku, na około 3 minuty.
Podawać posypane kolendrą lub pietruszką, z dodatkiem ryżu, ziemniaków lub pieczywa. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz