SAŁATKA Z JAJKIEM I ANCHOIS
Składniki na 2 porcje:
- 2 duże jajka, ugotowane na twardo
- 2 fileciki anchois (sardele), można zastąpić wędzonym łososiem
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3-4 garście mieszanki różnych sałat (im więcej rodzajów, tym lepiej)
- posiekany szczypiorek, koperek
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 zgnieciony ząbek czosnku
- 2 łyżki maślanki naturalnej
Ugotowane na twardo jajka przekroić na ćwiartki. Fileciki anchois przekroić wzdłuż na pół lub pokroić w małe kawałki, skropić je sokiem z cytryny.
Na półmisku rozłożyć mieszankę sałat, anchois i jajka. Posypać szczypiorkiem. Posiekany koperek dodać częściowo do dressingu, resztą posypać sałatkę. Całą sałatkę lekko oprószyć solą i pieprzem.
Podawać z dressingiem oddzielnie, żeby każdy mógł użyć tyle ile lubi. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.jamieoliver.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz