piątek, 29 kwietnia 2016

SAŁATKA Z JAJKIEM I ANCHOIS



Składniki na 2 porcje:
  • 2 duże jajka, ugotowane na twardo
  • 2 fileciki anchois (sardele), można zastąpić wędzonym łososiem
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3-4 garście mieszanki różnych sałat (im więcej rodzajów, tym lepiej)
  • posiekany szczypiorek, koperek
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Na dressing:
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku
  • 2 łyżki maślanki naturalnej  
Składniki dressingu starannie wymieszać w kubeczku, odstawić.

Ugotowane na twardo jajka przekroić na ćwiartki. Fileciki anchois przekroić wzdłuż na pół lub pokroić w małe kawałki, skropić je sokiem z cytryny. 

Na półmisku rozłożyć mieszankę sałat, anchois i jajka. Posypać szczypiorkiem. Posiekany koperek dodać częściowo do dressingu, resztą posypać sałatkę.  Całą sałatkę lekko oprószyć solą i pieprzem.

Podawać  z dressingiem oddzielnie, żeby każdy mógł użyć tyle ile lubi. Smacznego! :)




Inspiracja przepisu: www.jamieoliver.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz