OGRODOWA SAŁATKA Z BOBEM, MŁODYM POREM I SZYNKĄ
Składniki na 2 porcje:
- 600g świeżego bobu
- 3-4 młode pory
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 plastry szynki (najlepiej mocno wędzonej) lub bekonu
- garść natki pietruszki
- szczypta estragonu
- 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Pory umyć, osuszyć, pokroić pod skosem na nieduże kawałki, razem z liśćmi. Czosnek obrać, zgnieść lub posiekać. Szynkę pokroić na cienkie wstążki. Natkę pietruszki posiekać z grubsza.
Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem. Wrzucić wstążki szynki, mieszając podsmażać przez około minutę. Dodać por, czosnek oraz estragon, na niedużym ogniu smażyć przez 5 minut, często mieszając.
Dodać ostudzony i obrany bób, wymieszać z pozostałymi warzywami i pozostawić na małym ogniu przez 2 minuty. Zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać obficie natką pietruszki. Podawać od razu. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: Nigel Slater recipes
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz