wtorek, 3 maja 2016

OGRODOWA SAŁATKA Z BOBEM, MŁODYM POREM I SZYNKĄ



Składniki na 2 porcje:
  • 600g świeżego bobu
  • 3-4 młode pory
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 plastry szynki (najlepiej mocno wędzonej) lub bekonu
  • garść natki pietruszki
  • szczypta estragonu
  • 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła
  • sól, pieprz  
Nastawić w garnku wodę do gotowania bobu, lekko osolić. Bób opłukać. Gdy woda się zagotuje, wrzucić do garnka i gotować 5-6 minut, aż nieco zmiękną. Zdjąć z ognia, odcedzić i przepłukać pod zimną wodą. Zostawić do ostygnięcia. Obrać bób ze skórki, odstawić.



 Pory umyć, osuszyć, pokroić pod skosem na nieduże kawałki, razem z liśćmi. Czosnek obrać, zgnieść lub posiekać. Szynkę pokroić na cienkie wstążki. Natkę pietruszki posiekać z grubsza.

Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem. Wrzucić wstążki szynki, mieszając podsmażać przez około minutę. Dodać por, czosnek oraz estragon, na niedużym ogniu smażyć przez 5 minut, często mieszając. 
 
Dodać ostudzony i obrany bób, wymieszać z pozostałymi warzywami i pozostawić na małym ogniu przez 2 minuty. Zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać obficie natką pietruszki. Podawać od razu. Smacznego! :)




Inspiracja przepisu: Nigel Slater recipes

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz