PIECZARKI ZAPIEKANE Z MASŁEM CZOSNKOWYM I SEREM BRIE
Składniki na 2 porcje:
- 8-10 pieczarek średniej lub dużej wielkości
- 3 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- ok.80g sera typu brie
- natka pietruszki
- suszone płatki chilli
Pieczarki oczyścić delikatnie, odkroić nóżki - będą potrzebne tylko kapelusze pieczarek.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub posiekać drobniutko. Natkę pietruszki lekko posiekać. Ser pokroić na plasterki wielkości mniej więcej takiej, jak średnica pieczarek.
Masło rozetrzeć z czosnkiem i solą, odstawić.
Na blaszce, na papierze układać kapelusze pieczarek. W środek każdej pieczarki nakładać łyżeczkę masła czosnkowego, na wierzch kłaść plasterek sera brie. Wstawić do piekarnika na ok. 20 minut.
Po upieczeniu wyjąć, przełożyć na talerz i oprószyć pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Z wierzchu posypać niewielką ilością płatków chilli. Podawać gorące, z frytkami lub ziemniakami z wody. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz