sobota, 28 maja 2016

SAŁATKA Z RZODKIEWKI I ARBUZA 









Składniki na 2 porcje:
  • kawałek arbuza (wielkość dostosować do potrzeb)
  • 8-10 rzodkiewek
  • garść świeżych liści bazylii
  • szczypiorek
Na dressing:
  • sok z limonki lub 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • odrobina oliwy
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól, pieprz
  • mała szczypta cayenne lub suszonych płatków chilli  
Składniki dressingu wymieszać, odstawić.

Arbuz pokroić na niewielkie kawałki/kostkę, rzodkiewki na cienkie plasterki. Szczypiorek posiekać. Bazylię pokroić na paseczki.

Wszystkie składniki sałatki wymieszać na półmisku, polać dressingiem. Podawać natychmiast. Smacznego! :)



Inspiracja przepisu: Tom Colicchio dla Food and Wine Magazine

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz