TARTA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
I SZPINAKIEM
Składniki dla 3 osób:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego (z lodówki)
- 250-300g świeżego szpinaku
- 100g sera z niebieską pleśnią (Blue Cheese)
- 100g wędzonego łososia (najlepiej sałatkowy)
- 1 dymka lub szalotka
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżych ziół - pietruszka, bazylia lub tymianek
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka masła
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić liście szpinaku (ze względu na sporą ilość trzeba będzie zrobić to w dwóch-trzech turach). Subtelnie osolić (pamiętając, że łosoś i ser też są słone!), przyprawić gałką muszkatołową. Mieszając, na średnim ogniu podsmażać przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i przełożyć szpinak na durszlak, żeby dokładnie odsączyć z płynu.
Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić posiekaną szalotkę oraz czosnek. Smażyć, aż się zeszkli. Zdjąć, dodać do szpinaku i wymieszać.
Na dużej blaszce (z piekarnika) wyłożyć papier do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć i rozłożyć na papierze. Środek ponakłuwać widelcem. Pozostawiając około 2 cm "ramki" suchego ciasta po obrzeżach (podczas pieczenia "ramki" same wyrosną), wyłożyć szpinak pojedynczą warstwą na całe ciasto. Na wierzch porozsypywać kawałeczki łososia oraz ser pleśniowy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu wyjąć, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekanymi ziołami. Podawać natychmiast. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz