sobota, 4 czerwca 2016

TARTA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 

I SZPINAKIEM







Składniki dla 3 osób:
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego (z lodówki)
  • 250-300g świeżego szpinaku
  • 100g sera z niebieską pleśnią (Blue Cheese)
  • 100g wędzonego łososia (najlepiej sałatkowy)
  • 1 dymka lub szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżych ziół - pietruszka, bazylia lub tymianek
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżka masła
Szpinak umyć, osuszyć, pokroić na większe kawałki. Ser pleśniowy pokruszyć lub pokroić na małe kawałeczki. Łososia również pokroić, będzie łatwiej rozłożyć go równomiernie na całej blaszce. Szalotkę grubo posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. 

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
 
Na patelni rozgrzać  masło, wrzucić liście szpinaku (ze względu na sporą ilość trzeba będzie zrobić to w dwóch-trzech turach). Subtelnie osolić (pamiętając, że łosoś i ser też są słone!), przyprawić gałką muszkatołową. Mieszając, na średnim ogniu podsmażać przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i przełożyć szpinak na durszlak, żeby dokładnie odsączyć z płynu. 

Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić posiekaną szalotkę oraz czosnek. Smażyć, aż się zeszkli. Zdjąć, dodać do szpinaku i wymieszać. 

Na dużej blaszce (z piekarnika) wyłożyć papier do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć i rozłożyć na papierze. Środek ponakłuwać widelcem. Pozostawiając około 2 cm "ramki" suchego ciasta po obrzeżach (podczas pieczenia "ramki" same wyrosną), wyłożyć szpinak pojedynczą warstwą na całe ciasto. Na wierzch porozsypywać kawałeczki łososia oraz ser pleśniowy.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu wyjąć, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekanymi ziołami. Podawać natychmiast. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz