DOMOWE WRAPY Z WOŁOWINĄ
Składniki dla 2-3 osób:
- 250g mielonej wołowiny
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 1 mała czerwona cebula
- 100g kukurydzy z puszki (odsączonej)
- szczypta majeranku
- 1 ząbek czosnku
- świeże zioła: tymianek, bazylia, szczypiorek
- sól, pieprz
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka oleju rzepakowego
- liście sałaty (lodowej, masłowej lub innej o dużych liściach)
Paprykę pokroić w drobną kostkę lub cienkie paseczki. Cebulę posiekać w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zioła z grubsza posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić mielone mięso. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Dodać czosnek i cebulę. Na średnim ogniu smażyć, często mieszając, około 10-12 minut. Dodać pokrojoną paprykę i kukurydzę. Smażyć kolejne 5 minut.
Zdjąć z ognia, dodać łyżkę jogurtu (pomoże związać farsz) oraz świeże posiekane zioła. Wymieszać.
Nakładać farsz w liście sałaty, trzymając liść rozłożony na dłoni i delikatnie podwijając boki do góry.
Gotowe wrapy układać na talerzu, podstawiając coś po bokach, żeby się nie przewróciły (np. ćwiartki pomidora).
Podawać od razu, z dowolnym dipem, np. ziołowym lub czosnkowym. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz