KURCZAK CAPRESE Z SEREM
I POMIDORKAMI
Składniki na 1 dużą porcję/2 mniejsze porcje:
- 1 pierś z kurczaka
- 2 plastry sera pleśniowego (brie, camembert) lub mozzarelli
- 6-8 pomidorków cherry
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- garść świeżych liści bazylii + kilka do dekoracji
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Pomidorki przekroić na połówki, bazylię pokroić w paski, czosnek drobniutko posiekać.
Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć połówki kurczaka obok siebie, oprószyć solą i smażyć ok. 6 minut na średnim ogniu. Odwrócić je na drugą stronę, znów lekko posolić i smażyć kolejne 6 minut. Zrumienione mięso zdjąć z patelni i odłożyć na talerz, przykryć.
Na tej samej patelni znów rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić czosnek i zmniejszyć ogień. Mieszając, podsmażyć przez minutę. Wlać ocet balsamiczny, a gdy się zacznie gotować, dodać połówki pomidorków. Podsmażać całość około 3 minuty, dodać paseczki bazylii i przyprawić solą oraz pieprzem.
Po minucie na patelni ułożyć obok pomidorków usmażone wcześniej mięso. Na każdym kawałku mięsa umieścić plaster sera. Patelnię przykryć i dusić całość na małym ogniu przez 5 minut.
Wyłożyć kurczaka na talerz, na wierzch nakładać pomidorki w sosie balsamicznym. Ozdobić świeżą bazylią i podawać natychmiast. Smacznego! :)
Pyszne, poprostu niebo w gębie a jak by powiedziała moja ciotka - ambrozja. Nie miałam octu balsamicznego i użyłam jabłkowego. Podałam z ryżem. Pozdrawiam :))))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :) Sprytna modyfikacja z tym octem :) Pozdrawiam również!
Usuń