MAKARON FARFALLE ZE SZPINAKIEM
I SEREM PLEŚNIOWYM
Składniki na 2 porcje:
- 2 garście makaronu farfalle (kokardki)
- 200-300g świeżego szpinaku
- kawałek sera pleśniowego z niebieską pleśnią
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta suszonej bazylii
- świeże zioła do ozdoby (pietruszka, bazylia)
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, odstawić pod przykryciem.
W międzyczasie szpinak z grubsza pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać drobniutko. Ser pokroić w kostkę.
Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać lekko łyżkę masła. Wrzucić szpinak i delikatnie osolić, dodać gałkę muszkatołową i bazylię. Przemieszać kilkakrotnie, a gdy zacznie "więdnąć" zdjąć z ognia i przełożyć na durszlak, żeby odsączyć nadmiar płynu.
Na tej samej patelni znów rozgrzać łyżkę masła, dodać czosnek i mieszając, podsmażać przez minutę. Do czosnku wlać śmietanę, zagotować całość i zmniejszyć ogień. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem, a gdy zacznie gęstnieć zdjąć z ognia.
Do sosu śmietanowego dodać pokrojony ser, przemieszać i zostawić na minutę, aż zacznie się rozpuszczać. Dołożyć odsączony szpinak, wymieszać.
Na talerz nakładać makaron, na wierzch kłaść porcję szpinaku z sosem. Posypać posiekanymi ziołami i podawać natychmiast. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz