poniedziałek, 20 czerwca 2016

MAKARON FARFALLE ZE SZPINAKIEM 

I SEREM PLEŚNIOWYM



Składniki na 2 porcje:
  • 2 garście makaronu farfalle (kokardki)
  • 200-300g świeżego szpinaku
  • kawałek sera pleśniowego z niebieską pleśnią
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta suszonej bazylii
  • świeże zioła do ozdoby (pietruszka, bazylia)
     
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, odstawić pod przykryciem.
 
W międzyczasie szpinak z grubsza pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać drobniutko. Ser pokroić w kostkę.

 Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać lekko łyżkę masła. Wrzucić szpinak i delikatnie osolić, dodać gałkę muszkatołową i bazylię. Przemieszać kilkakrotnie, a gdy zacznie "więdnąć" zdjąć z ognia i przełożyć na durszlak, żeby odsączyć nadmiar płynu.

Na tej samej patelni znów rozgrzać łyżkę masła, dodać czosnek i mieszając, podsmażać przez minutę. Do czosnku wlać śmietanę, zagotować całość i zmniejszyć ogień. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem, a gdy zacznie gęstnieć zdjąć z ognia.

Do sosu śmietanowego dodać pokrojony ser, przemieszać i zostawić na minutę, aż zacznie się rozpuszczać. Dołożyć odsączony szpinak, wymieszać.

Na talerz nakładać makaron, na wierzch kłaść porcję szpinaku z sosem. Posypać posiekanymi ziołami i podawać natychmiast. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz