czwartek, 23 czerwca 2016

OMLET Z PIECZARKAMI I SEREM





Składniki na 1 porcję:
  • 3 małe jajka (lub 2 jajka+1 żółtko)
  • 4-5 pieczarek
  • dymka, szalotka lub kawałeczek cebuli
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • garść świeżej sałaty, np. roszponki lub rukoli
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju + 1 łyżeczka masła  
Pieczarki oczyścić, pokroić na plastry. Cebulkę pokroić na cieniutkie plasterki. Jajka wybić do kubka i energicznie rozbełtać widelcem, dodając małą szczyptę soli.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z łyżeczką masła. Wrzucić pieczarki i cebulkę i na dużym ogniu podsmażyć przez 3 minuty, często mieszając. Zdjąć z ognia i przełożyć na talerz, lekko osolić i przykryć.

Na tej samej patelni znów rozgrzać łyżkę oleju. Wlać masę jajeczną i smażyć, bez mieszania, na średnim ogniu. Gdy jajka zaczną się ścinać, delikatnie podważać łopatką boki omletu i przechylać lekko patelnię, by płynna masa mogła dostać się pod spód omletu. Zdjąć z ognia w chwili, gdy środek omletu jest jeszcze nie do końca ścięty.

Na połowie omletu ułożyć usmażone pieczarki z cebulką, posypać startym serem, oprószyć pieprzem i ułożyć trochę sałaty. Złożyć omlet, przykrywając nadzienie drugą połową omletu. Zostawić pod przykryciem na 1-2 minuty, żeby ser się rozpuścił. 

Podawać od razu. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz