OMLET Z PIECZARKAMI I SEREM
Składniki na 1 porcję:
- 3 małe jajka (lub 2 jajka+1 żółtko)
- 4-5 pieczarek
- dymka, szalotka lub kawałeczek cebuli
- 2 łyżki startego żółtego sera
- garść świeżej sałaty, np. roszponki lub rukoli
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju + 1 łyżeczka masła
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z łyżeczką masła. Wrzucić pieczarki i cebulkę i na dużym ogniu podsmażyć przez 3 minuty, często mieszając. Zdjąć z ognia i przełożyć na talerz, lekko osolić i przykryć.
Na tej samej patelni znów rozgrzać łyżkę oleju. Wlać masę jajeczną i smażyć, bez mieszania, na średnim ogniu. Gdy jajka zaczną się ścinać, delikatnie podważać łopatką boki omletu i przechylać lekko patelnię, by płynna masa mogła dostać się pod spód omletu. Zdjąć z ognia w chwili, gdy środek omletu jest jeszcze nie do końca ścięty.
Na połowie omletu ułożyć usmażone pieczarki z cebulką, posypać startym serem, oprószyć pieprzem i ułożyć trochę sałaty. Złożyć omlet, przykrywając nadzienie drugą połową omletu. Zostawić pod przykryciem na 1-2 minuty, żeby ser się rozpuścił.
Podawać od razu. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz