PULPECIKI MIĘSNE W JAPOŃSKIM STYLU
Składniki na 3 porcje:
- 0,5kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 mała cebula lub dymka
- 4 łyżki gotowej marynaty teriyaki (lub: 4 łyżki sosu sojowego + ząbek czosnku + szczypta imbiru + szczypta sezamu)
- około 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki marynaty teriyaki
- miąższ i sok z 1/2 mango
- 1 łyżeczka mąki
- szczypta sezamu
- posiekana dymka lub świeże zioła
Cebulkę posiekać drobno. W misce wymieszać mięso, cebulkę, jajko oraz marynatę. Wyrabiać, dodając po trochu bułkę tartą, żeby uzyskać nieco zwartą konsystencję (byle nie za dużo!).
Łyżką stołową nabierać porcje masy mięsnej i układać na blaszce, jak na załączonym zdjęciu. Po zużyciu całej masy zwilżyć dłonie zimną wodą i każdą porcyjkę formować w nieduże pulpeciki. Wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec przez 12-15 minut, aż się zrumienią, a w środku będą upieczone. W połowie pieczenia odwrócić je na drugą stronę. Wyjąć i odstawić.
W międzyczasie przygotować sos. Mango posiekać i rozgnieść widelcem, zachowując cały sok. Do mango dodać mąkę i starannie wymieszać.
Do rondelka wlać marynatę teriyaki, zagotować. Dodać mango z mąką, dusić na małym ogniu kilka minut, aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia.
Pulpeciki i sos umieścić w garnku, podgrzać razem około 2-3 minuty, żeby smaki się połączyły.
Na talerz nakładać pulpeciki, polać sosem mango, posypać posiekaną dymką oraz sezamem. Smacznego! :)
*) Pulpeciki po upieczeniu można zamrozić (najlepiej rozłożone pojedynczo na talerzu lub tacce, po zamrożeniu włożyć do woreczka) i trzymać w zamrażarce, bez sosu. Sos nie nadaje się do zamrażania.
Inspiracja przepisu: www.theslowroasteditalian.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz