poniedziałek, 27 czerwca 2016

PULPECIKI MIĘSNE W JAPOŃSKIM STYLU




Składniki na 3 porcje:
  • 0,5kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula lub dymka
  • 4 łyżki gotowej marynaty teriyaki (lub: 4 łyżki sosu sojowego + ząbek czosnku + szczypta imbiru + szczypta sezamu)
  • około 2 łyżki bułki tartej
Na sos:
  • 3 łyżki marynaty teriyaki
  • miąższ i sok z 1/2 mango
  • 1 łyżeczka mąki  
Do podania:
  • szczypta sezamu
  • posiekana dymka lub świeże zioła 
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Cebulkę posiekać drobno. W misce wymieszać mięso, cebulkę, jajko oraz marynatę. Wyrabiać, dodając po trochu bułkę tartą, żeby uzyskać nieco zwartą konsystencję (byle nie za dużo!).

Łyżką stołową  nabierać porcje masy mięsnej i układać na blaszce, jak na załączonym zdjęciu. Po zużyciu całej masy zwilżyć dłonie zimną wodą i każdą porcyjkę formować w nieduże pulpeciki. Wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec przez 12-15 minut, aż się zrumienią, a w środku będą upieczone. W połowie pieczenia odwrócić je na drugą stronę. Wyjąć i odstawić.



W międzyczasie przygotować sos. Mango posiekać i rozgnieść widelcem, zachowując cały sok. Do mango dodać mąkę i starannie wymieszać. 
Do rondelka wlać marynatę teriyaki, zagotować. Dodać mango z mąką, dusić na małym ogniu kilka minut, aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia.
Pulpeciki i sos umieścić w garnku, podgrzać razem około 2-3 minuty, żeby smaki się połączyły.



Na talerz nakładać pulpeciki, polać sosem mango, posypać posiekaną dymką oraz sezamem. Smacznego! :)

*) Pulpeciki po upieczeniu można zamrozić (najlepiej rozłożone pojedynczo na talerzu lub tacce, po zamrożeniu włożyć do woreczka) i trzymać w zamrażarce, bez sosu. Sos nie nadaje się do zamrażania.



Inspiracja przepisu: www.theslowroasteditalian.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz