RYBA DUSZONA W SOSIE WŁOSKIM
Składniki na 2 porcje:
- 3-4 małe filety z tilapii (lub innej ryby o zwartym mięsie)
- 4-5 pieczarek
- 1 mała papryka czerwona
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki passaty pomidorowej
- szczypta soli, pieprzu
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 2 łyżki oleju
- natka pietruszki lub świeża bazylia do ozdoby
Na dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i pieczarki na dużym ogniu. Dodać paprykę i seler, zmniejszyć ogień i smażyć całość około 8 minut, aż warzywa nieco zmiękną. Wrzucić czosnek. Całość zalać passatą, zagotować. Dodać przyprawy i pod częściowym przykryciem dusić przez 10-12 minut na małym ogniu.
Filety z ryby oprószyć solą, włożyć do gotującego się sosu pomidorowego. Po dwóch minutach obrócić je i dusić kolejne 2-3 minuty, nie mieszając sosu. Po tym czasie ryba powinna już być gotowa.
Zdjąć z ognia, posypać posiekaną natką lub bazylią. Smacznego! :)
Świetne danie, zainspirowałaś mnie :)
OdpowiedzUsuńTo super, cieszę się :) Smacznego!
Usuń