czwartek, 12 maja 2016

RYBA DUSZONA W SOSIE WŁOSKIM



Składniki na 2 porcje:
  • 3-4 małe filety z tilapii (lub innej ryby o zwartym mięsie)
  • 4-5 pieczarek
  • 1 mała papryka czerwona
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • szczypta soli, pieprzu
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 2 łyżki oleju
  •  natka pietruszki lub świeża bazylia do ozdoby
Rybę oczyścić z ości, przekroić na podłużne kawałki zbliżonej wielkości. Seler naciowy pokroić na cienkie półplasterki, paprykę w niewielką kostkę. Pieczarki pokroić na półplasterki, czosnek drobno posiekać. 

Na dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i pieczarki na dużym ogniu. Dodać paprykę i seler, zmniejszyć ogień i smażyć całość około 8 minut, aż warzywa nieco zmiękną. Wrzucić czosnek. Całość zalać passatą, zagotować. Dodać przyprawy i pod częściowym przykryciem dusić przez 10-12 minut na małym ogniu.

Filety z ryby oprószyć solą, włożyć do gotującego się sosu pomidorowego. Po dwóch minutach obrócić je i dusić kolejne 2-3 minuty, nie mieszając sosu. Po tym czasie ryba powinna już być gotowa. 

Zdjąć z ognia, posypać posiekaną natką lub bazylią. Smacznego! :)


2 komentarze: