DUSZONY KURCZAK W SOSIE
Z SEZAMEM
Składniki na 3-4 porcje:
- 2 filety z kurczaka
- sól, pieprz
- 1 średnia marchewka
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki wody + kolejne pół do podlewania
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną, wtedy wydłużamy czas gotowania o kolejne kilka minut)
- 1 łyżka cukru
- szalotka/dymka do podania
- szczypta czarnego sezamu
W garnku lub woku rozgrzać olej. Mięso oprószyć solą i pieprzem, wrzucić do garnka i obsmażać na dużym ogniu ze wszystkich stron, aż się mocno zrumieni. Dodać czosnek i startą marchew, zmniejszyć ogień, wsypać łyżkę cukru i mieszając, smażyć jeszcze 5 minut. Dodać sos sojowy i wlać wodę. Zagotować całość, przykryć częściowo i dusić na średnim ogniu przez 10 minut.
Do kubeczka wlać trochę zimnej wody, dodać mąkę i dokładnie rozmieszać, by nie zostały grudki.
Zawiesinę z mąki wlewać powoli do garnka, mieszając żeby dokładnie rozprowadzić ją w sosie. W razie potrzeby podlać odrobiną wody, gdy za bardzo zgęstnieje. Dusić na małym ogniu przez ok.10 minut, dodając troszkę wody w trakcie.
Nakładać na talerz, posypując posiekaną dymką i sezamem. Podawać z sałatą i ziemniakami lub ryżem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz