GRILLOWANE SZASZŁYKI Z KURCZAKA
Składniki na 4-5 porcji:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 nieduża papryka czerwona
- kawałek surowego boczku
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sosu Worcester
- 2 ząbki czosnku (zgniecione)
- szczypta suszonego tymianku, oregano i rozmarynu
- duża szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz
Mięso, paprykę i boczek pokroić na kawałki zbliżonej wielkości. Wszystko dodać do woreczka z marynatą, zamknąć i starannie rozprowadzić marynatę pomiędzy kawałkami mięsa i papryki. Odstawić na minimum 2 godziny w chłodne miejsce (można pozostawić przez noc w lodówce).
Na patyczki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie kurczaka, paprykę i boczek. Szaszłyki ułożyć na tacce i postawić na grillu. Piec, obracając co 10 minut, przez 30-45 minut (czas zależy od wielkości kawałków mięsa, stopnia rozgrzania grilla i długości marynowania - im dłużej mięso było marynowane, tym szybciej się upiecze).
Podawać od razu, posypane posiekaną natką pietruszki, z dowolną sałatką lub pieczywem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz