MAKARON PENNE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I RUKOLĄ
Składniki na 2 porcje:
- 2 garście makaronu penne (skośne rurki)
- 2 ząbki czosnku
- 6-8 suszonych pomidorów
- duża garść rukoli
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- sól, pieprz
Makaron ugotować al dente (musi być lekko twardawy!), odsączyć, odstawić pod przykryciem.
Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i lekko osolić. Na średnim ogniu smażyć około 2 minuty, często mieszając, żeby się nie przypalił. Dodać suszone pomidory i ocet winny. Smażyć całość około minuty.
Ugotowany i odcedzony makaron dodać na patelnię, wymieszać z pomidorami i czosnkiem. Po kilku sekundach dołożyć rukolę, wymieszać i zdjąć z ognia. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz