niedziela, 8 maja 2016

MAKARON PENNE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I RUKOLĄ



Składniki na 2 porcje:
  • 2 garście makaronu penne (skośne rurki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-8 suszonych pomidorów
  • duża garść rukoli
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • sól, pieprz
Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki, kostkę lub paseczki. Czosnek obrać, pokroić na cienkie plasterki.
Makaron ugotować al dente (musi być lekko twardawy!), odsączyć, odstawić pod przykryciem.  

Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i lekko osolić. Na średnim ogniu smażyć około 2 minuty, często mieszając, żeby się nie przypalił. Dodać suszone pomidory i ocet winny. Smażyć całość około minuty. 

Ugotowany i odcedzony makaron dodać na patelnię, wymieszać z pomidorami i czosnkiem. Po kilku sekundach dołożyć rukolę, wymieszać i zdjąć z ognia. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz