KURCZAK DIJON W SOSIE POROWYM
Składniki na 2 porcje:
- 1 filet z kurczaka
- 1 por (biała część)
- 2 ząbki czosnku
- szklanka wody do podlewania
- 3/4 szklanki śmietany 30%
- 2 łyżki ostrej musztardy Dijon
- szczypta suszonego majeranku
- sól, pieprz
- kilka kropli soku z cytryny lub limonki
- posiekana natka pietruszki, suszone płatki chilli (można pominąć)
- olej do smażenia
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać olej, podsmażyć plastry kurczaka aż się zrumienią, z obu stron. Zdjąć na talerz. Do tego samego garnka dodać łyżkę oleju, wrzucić pokrojony por, na dużym ogniu przesmażyć aż nieco zmięknie. Dodać czosnek, zmniejszyć ogień do połowy i smażyć razem, często mieszając, przez ok. 2 minuty.
Do garnka wlać wodę, zagotować. Doprawić solą. Dodać musztardę, wmieszać ją do warzyw i po chwili dodać śmietanę. Zmniejszyć ogień i dusić całość ok. 3 minuty. Dodać kurczaka do sosu, dusić pod częściowym przykryciem ok. 15 minut.
Tuż przed podaniem całość skropić sokiem z cytryny, posypać natką pietruszki i płatkami chilli. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz