czwartek, 21 kwietnia 2016

ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM I FETĄ




Składniki (ilość dostosować do własnych potrzeb i preferencji):
  • ziemniaki ugotowane w lekko osolonej wodzie
  • sok z cytryny
  • kawałek pokruszonej fety
  • świeży koperek, drobno posiekany (plus kilka całych gałązeczek do ozdoby)
  • kilka łyżek mleka (tylko jeśli ziemniaki są za suche)
  • świeżo zmielony pieprz, ewentualnie sól do smaku
 Gorące, świeżo ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub starannie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać sok z cytryny oraz fetę i ugniatać/mieszać, aż feta się nieco rozpuści pod wpływem temperatury. 

Jeśli ziemniaki są zbyt suche i zbite, można dodawać po jednej łyżce mleka, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodać posiekany koperek, wymieszać. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, w razie potrzeby doprawić solą. 

Podawać ozdobione koperkiem, najlepiej do kotletów mielonych i lekkich sałatek. Smacznego! :)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz