OMLETY ZE SZPINAKIEM
W SZYNCE PARMEŃSKIEJ
Składniki na 2 mniejsze porcje lub 1 dużą:
- 3 jajka
- 3 garście świeżych liści szpinaku
- 2 plastry szynki parmeńskiej (można zastąpić dowolną szynką lub bekonem w cieniutkich plastrach)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżeczki masła
- sól, pieprz
Na tej samej patelni znów rozgrzać pozostałą łyżeczkę masła i od razu wrzucić szczypiorek. Podsmażać na średnim ogniu przez minutę. Dodać szpinak, delikatnie osolić i cały czas mieszając, podsmażać przez 2 minuty, aż liście szpinaku "zwiędną" i zmiękną. Zdjąć z ognia.
Na rozłożony omlet wyłożyć szpinak (jak na zdjęciu powyżej), zawinąć go jak klasyczny naleśnik.
Przekroić go na pół; każdą część ostrożnie owinąć plastrem szynki. Położyć znów na patelni i podsmażyć przez chwilkę, aż szynka zrobi się lekko chrupiąca (nie za długo!)
Podawać natychmiast, posypane świeżymi ziołami. Smacznego! :)
*) Szpinak można zastąpić jarmużem lub rukolą, można też dodać posiekane suszone pomidory lub starty ser (po wyłożeniu nadzienia na omlet, przed zawinięciem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz