ŁOSOŚ Z SOSEM Z MANGO I PAPRYKI
Składniki na 2 porcje:
- łosoś wędzony na gorąco (120g) - w temp. pokojowej
- 1 dojrzałe mango
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 1 mała cebula lub szalotka
- sok z 1 mandarynki
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
- łyżka oleju
- natka pietruszki lub kolendry
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić cebulę i zeszklić na średnim ogniu. Gdy zmięknie, dodać paprykę i mango. Mieszając, smażyć przez 1-2 minuty, po czym wlać sok z mandarynki, przyprawić kurkumą i miodem, lekko osolić. Dusić na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut.
Z łososia zdjąć delikatnie skórę. W całości lub w kawałkach zanurzyć go w gotującym się sosie i razem dusić jeszcze przez 5-7 minut.
Na talerzu układać łososia wraz z dużą ilością sosu z mango i papryki. Posypać natką pietruszki lub kolendrą. Podawać z kaszą gryczaną lub jaglaną. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz