ZUPA Z SOCZEWICĄ I MLEKIEM KOKOSOWYM
Składniki na 2-3 porcje:
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchew
- 1/2 korzenia pietruszki
- 1 łyżka oleju
- 200g soczewicy z puszki (waga z zalewą)
- 1 szklanka bulionu
- 2 szklanki mleka kokosowego (lub 1/2 szklanki śmietany 18%)
- szczypta trawy cytrynowej (lub łyżeczka soku z cytryny)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz, sos słodki chilli (opcjonalnie)
W większym garnku podgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i na niewielkim ogniu zeszklić. Gdy zmięknie, dodać czosnek i mieszając, podsmażyć przez chwilę. Dodać marchewkę, soczewicę i pietruszkę i podsmażać razem około 3 minuty. Wlać podgrzany bulion i mleko kokosowe. Zagotować, dodać kurkumę i trawę cytrynową. Gotować na niewielkim ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu i podlewając wodą w razie potrzeby.
Pod koniec gotowania doprawić zupę odrobiną słodkiego sosu chilli oraz ewentualnie solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, korzeń pietruszki wyłowić i odłożyć. Zupę podawać gorącą, ozdobioną natką pietruszki lub kolendry. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz