ZAPIEKANA BAGIETKA Z BOCZKIEM
I SEREM
Składniki na 1 średnią bagietkę (czyli 2 porcje):
- 1 średnia bagietka (w całości, niekrojona)
- 2-3 łyżki miękkiego masła
- 1 płaska łyżka musztardy
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 150-180g boczku surowego, wędzonego
- ok. 1/2 szklanki startego żółtego sera
- 3 łyżki posiekanej dymki (lub szczypiorku, bazylii)
- sól, pieprz
Masło, musztardę i sok z cytryny wymieszać starannie w miseczce. Dodać boczek, starty ser, posiekaną dymkę oraz przyprawy. Wymieszać farsz do połączenia się składników.
Bagietkę ponacinać na ok.2cm kromeczki, nie docinając do końca (pozostawić około 0,5 - 1cm od dołu). Łyżeczką nakładać farsz pomiędzy kromeczki (powinna zmieścić się zawartość 1 łyżeczki w jednym otworze), delikatnie odchylając kromki bagietki palcami tak, żeby ich nie rozerwać.
Gotową bagietkę ( w całości lub przekrojoną na pół, dla wygodniejszego zmieszczenia w piekarniku) zawinąć w folię aluminiową (matową stroną folii na wierzch) i ułożyć na blaszce w nagrzanym piekarniku. Piec około 15 minut.
Gotowe bagietki wyjąć z folii, podawać natychmiast póki gorące, najlepiej samodzielnie odrywając palcami kolejne kromeczki z farszem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz