ROLADKI Z KURCZAKA Z GORGONZOLĄ, SZPINAKIEM I MASŁEM SEROWO-ZIOŁOWYM
Składniki na 2 mniejsze porcje lub 1 większą:
- 1 pierś kurczaka
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku lub szczypta sproszkowanego
- szczypta majeranku
- 100g sera gorgonzola (można zastąpić kozim serem lub Blue Cheese), w temp. pokojowej
- duża garść świeżych liści szpinaku
- 50g masła, w temp. pokojowej
- 2 łyżki posiekanych ziół - natki pietruszki, szczypiorku
- szczypta suszonych płatków chilli
Pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż na dwa filety, każdy lekko rozbić tłuczkiem (delikatnie, żeby nie rozerwać mięsa). Każdy filet posypać solą, pieprzem i majerankiem, natrzeć rozgniecionym czosnkiem. Nakładać małe porcje sera gorgonzola -zużywając połowę porcji z przepisu!- (można też rozsmarować je grubszą warstwą) oraz liście szpinaku. Zawijać mięso w roladki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym - łączeniem do spodu, żeby się nie rozpadły. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 35- 45 minut (w zależności od wielkości roladek).
W międzyczasie w miseczce rozetrzeć widelcem 50g masła oraz pozostałą gorgonzolę, dodać posiekane zioła oraz chilli. Wymieszać starannie na niemal gładką masę. Odstawić na chwilę.
Upieczone roladki wyjąć z piekarnika, ułożyć na talerzu. Na wierzch położyć sporą porcję masła serowo-ziołowego. Podawać z sałatką z pomidorów, rukoli i suszonych pomidorów, gdy masło zacznie się rozpuszczać. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu na roladki: www.theorganickitchen.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz